Nedda – Norvégia

Nedda4Sziasztok!

Neddának hívnak és jelenleg Norvégiában élek. Vagyis Osloban vagyok au pair egy norvég családnál. Azt kell, hogy mondjam, életem legjobb döntése volt, amikor ezt az országot jelöltem meg. Kicsit csapongóak lesznek a gondolataim, de azért követhetőek.

Bár rengeteg furcsa dolgot észleltem itt, ezek nem rossz értelemben furcsák.  Például náluk a vacsora a napi főétkezés és addig csak szendvicseket esznek. Ami még furcsa nekem, hogy mindenhez esznek kenyeret, még tésztákhoz is.
Tegnap vásároltam egyedül, és a kasszánál fizetni akartam apróval. Szokás szerint nyújtottam a pénzt a kasszásfiú felé, aki zavartan mutogatott egy piros dobozra…oda kell náluk bedobni, és az automatikusan számolja. Itt ugyanis nem fogadhatnak el pénzt. Hogy miként kapok visszajárót, azt még nem tudom, mert pontosan annyit adtam.

Kaptam havi bérletet a családtól, ami egy kártya és havonta egyszer kell lehúzni egy gép előtt és azzal érvényesítem. A másik dolog, amit imádok a közlekedésben, hogy ha lelépsz a zebrára, vagy csak állsz előtte, az autók megállnak, hogy átmehess. Még a kamion is feltartott jónéhány kocsit, míg én átmentem a babakocsival. Erről jut eszembe: a babakocsi tolása kihívás ebben a nagy hóban!! És a közhiedelemmel ellentétben nem esik állandóan a hó, és nincs annyira hideg. Valahogy itt más a -7,5 fok, mint otthon. Persze volt már részem elképesztő hidegben is, de az reggel és este fordul csak elő. Reggel 9-ig égnek az utcai lámpák, olyan sötét van. Ezért még most is néha azt hiszem, hogy biztos csak 7 óra van J.

Sikerült megfáznom természetesen. Mondtam a családnak, hogy szeretnék elmenni orvoshoz, mire ők jót nevettek. Norvégiában nem szokás ezért orvoshoz menni, mert nem írnak fel semmilyen gyógyszert. Ők a természetes gyógyulás hívei. Még a gyerekek sem kapnak orvosságot 7 éves korukig. Mindennek tetejében zsebkendőt vadásztam egy boltban, majd közölték, hogy itt az sem ismert dolog!!

Az étel valóban drága, de azért megfizethető áron van. Bár kiborultam kissé, amikor vettem egy csokit átszámolva 870 forintért. Tanulság: ha már itt vagy, ne számold át forintra soha. Nincs értelme, mert úgyis itt fogsz élni és akkor meg minek számolgassad át. Még ami fontos: este 10 után nem lehet alkoholt venni. Még hétvégén sem.

Érdemes beiratkozni nyelvsuliba, mert sok jófej emberrel lehet találkozni, de azért minden norvég beszél angolul.

Végezetül annyit tennék még hozzá, hogy úgy vettem észre nincsenek szigorú szabályok, amit követni kell. A gyereknevelés is inkább kellemes elfoglaltság, mintsem feladat. Kedves, nyitott, segítőkész és rendkívül nyugodt nép.

Ajánlom mindenkinek, aki kellemes és harmónikus körülmények között szeretne au pair lenni!

Nedda7Elég sok idő telt el, de ismét újabb remek információkkal tudok szolgálni. Itt is jön a tavasz! Már nincs hideg annyira és lassan olvad a hó is, amivel csak az az egy baj van, hogy ettől minden tiszta latyak és fekete az egykor szép fehér hó. Bevallom, most annyira így nem tetszik, szóval ha igazán szép látványt szeretnétek látni, amikor idejöttök, javaslom a tavasz közepét vagy télen gyertek.  Az időjárás és a ruházkodás viszonyáról muszáj beszélnem. Szóval a harisnya elengedhetetlen dolog a farmer alá. Vagy ha szűk farmert hoztok, talán egy ideig orvosolni tudjátok a problémát. De én személy szerint mindkettőt javaslom, vagyis a harisnya és szűk farmer. Azért kell, hogy szűk legyen, mert a csizmát kívülre kell húznotok, mert akkora a hó. És sapka, sál, kesztyű kötelező!! Rájöttem, hogy azért nem remeg az ember a hidegtől, mert azonnali fagyás áll be. Piros lesz a kezed és az arcod is, szóval nincs idő remegniJ. A babakocsi tolásra még visszatérve van egy tuti trükk: húzd magad után, ne pedig told, mert a hóban el fog akadni csúnyán!
A közlekedésben még egy érdekes dolog van: a metrón az ellenőr nem járja végig a szerelvényt, hanem az ajtó közelében levőket ellenőrzi.

Érdemes elmenni a Hard Rock Cafe-ba, mert nagyon nagy élmény, bár eszméletlen drága, de tényleg szép és jó hely.  Van egy szép szobor-park is itt Osloban, amihez egy nagy park is tartozik, ami a sok hó ellenére tele volt látogatókkal és sétáló emberekkel. Idén itt rendezték a síugró versenyt Osloban.  A norvégok rettentően büszkék voltakJ Persze norvég nyert. De mindebben az a lényeg, hogy összetartó nép és együtt örült mindenki az utcán napokig.  Norvég zászlókkal vonultak, norvég zászlós sapkában és minden piros volt, amit csak be lehetett fedni zászlóval! Vásárt is rendeztek a verseny örömére ( és mindenki örömére ).

U.I.: amióta azt írtam, hogy jön a tavasz, azóta szakad a hó napi 3-4 órát

{phocagallery view=category|categoryid=37|float=left|displayname=0}