Marcsi – Ausztria

Sziasztok!    (2011.07.31)

Marcsi-1Itt hideg van délután 17fok volt. És nehéz mert nem tudok mit mondani, beszélnék, de nem nagyon megy. Gyakran csak sírnék,hogy ilyen béna vagyok de nem engedhetem meg magamnak, ezért inkább szavakat tanulok, meg nem nézek és hallgatok semmit amiben magyarul beszélnek.
A család nagyon jó fej. Remélem beválok és nem leszek csalódás meg teher számukra.

A Mariahilfer strasén laknak egy hatalmas lakásban és takaríthatom minden pénteken. Kétszer 2 óra amikor Pascallal kell lennem. Nagyon édes kisfiú, elég nyugodt természete van. Család elégé csendes, itt nem szólhat hagosan a zene. A parketta pedig iszonyatosan nyikorog. És a bécsi rádió szól, hát olyan mintha a sláger rádió szólna. A kisfiú ma már mosolygott is rám tegnap csak nézett nagy szemekkel.
Ja tegnap lecsó volt ebédre (nem szeretem- nagy levegő, széles mosoly és megesszük, ja hogy rizzsel volt, még inkább mosolyogtam) kb 3-4 óra körül és 7kor vacsora. – még hogy keveset esznek
Itt nem Sisa pékségből fehér kenyér, meg pur-pur. Itt Dunkel brot (-nem tudom hogy írják) azt tudom, hogy néz ki, ha vágod nyikorog, nem lehet rendesen vágni, szerintem törni könnyebb lenne, és ha kened a tányéron is nyikorog. Két kis szeletnél nem akarsz többet enni, mert iszonyatos rágni. És ha finomkodsz a rávalókkal, garantáltan a megfulladás.
Láttam ma a város egy piciny részét. Holnap folyt köv.
De láttam valami kínai vagy japán bohócot zsonglőrködni a téren, meg puccos helyen kávéztunk meg sütiztünk.
Minden metró állomás liftes, juppi, a babakocsi csúcs szuper. A házba is simán be lehet jutni. A házzal sréhen szembe van a csokiüzlet. Fontos dolgok megvannak már.

Sziasztok!    (2011.08.02.)

Marcsi-2Minden reggel nehéz aztán erőt veszek magamon és nem adom fel, meg kell csinálni. Aztán eltelik a nap. Már egyre kevésbé vagyok süketnéma. JA és WAS tökéletes perfektül megy.
Külön szobámba reggel besütött végre a nap. Mégsem szibéria ez itt. A napi 2szer2 órát is lazán ki lehet bírni, minden hülyeséggel játszunk, de nincs labdája és semmi olyan ami gurulna, ezen nem jutottam még dülöre. A ház 7 emeletes, a földszinten és 1, 2on a Müller bolt foglal helyet, a 3-on valami Britisch cég a 4en a család és van egy szomszéd de inkább csak képzeletbeli, mert itt a kutya sem mozdul, lehet, hogy nyaralnak majd idővel kiderül, aztán a felső szinteken is valami cég van. Itt aztán lehet zajongani, meg dübögni.
A bébi kaják büdősek, a legszívesebben a fejemre köpném a gyerek helyében, ő pedig nagyon szereti a hasát és örül neki. Tegnap voltunk az osztrák nemzeti bankba, még a magyarban sem voltam. Tele volt fiatal pasival, mind öltönybe. Azt nem mondom, hogy nem kaptam semmit, mert a bankba a kezembe adta anyuka a kanalat és a gyerek kajáját mert már éhes volt Pascal. Meg voltunk tegnap a hívatalba, itt nem úgy van hogy jöttél azt vagy, itt megnéznek stimmelsz e, nem mondták, hogy húzzak haza.
Ma voltam sétálni, és nem a csokiboltban, de találtam kókuszos fehér csokit- két kedvenc egyben, aszem valahogy ki fogom bírni itt.
Ja és itt az ember ha akar akkor a város nagyából közepén falra is mászhat szó szerint, mindezt az Eszterházy parknál, ahol van egy hatalmas park. Ja és hogy milyen kicsi bécs, elindultam sétálni aztán össze futok egy 1,5 óra múlva az anyukával. Döbbenet.
Tegnap rádió állomást váltottam, nem bírtam a slágereket, és mit találtam még rosszabbat, hogy lehet ezt hallgatni, mikor a Hív az óhájó, című vackot meghallgathattam németül akkor váltottam, az sem volt jobb, de végre találtam egy hallgathatót.
ÁÁÁ most látom, hogy van szomszéd nyitva a teraszajtó. Apropó ajtó itt a metróajtó nem nyílik magától. Én meg állok és várok.Még jó hogy nem ment el.
Ma a szülök elszaladtak vásárolni és addig ketten maradtunk Pascállal, csak jó leszek nekik.
Holnap irány a játszótér.

Sziasztok!     (2011.08.04.)

Itt csipke rózsika, csak remélem engem is egy szőke herceg kelt majd fel nem vekker. Kb 8 éve mondogatom, hogy világgá megyek, most ez megvan, régóta mondogatom, hogy olyan munka lenne jó nekem ahova nem kell korán kelni- 10től vagyok a kisfiúval- ez is megvan, a család nagyon kedves, anyuka tegnap mondta, ha szeretnék valamit akkor írjam fel az einkauf zetlire, megvesszük és ő el készíti. Tegnap este kinéztünk két nyelvsulit, szeptembertől kezdeném és intenziven az első hónapban. Megegyeztünk, hogy megnézzük mindkettőt, hogy tudjam hol van, aztán majd döntünk, de az egyik időpontja ütné a délelőtti játékidőt, hajlandóak lennének erről lemondani. Tisztára csipke rózsika csak ámulók, és nagyon hálás vagyok Istennek, hogy ezt megadta. Ja ma túrórúdit is kaptam, meg mese kekszet ehettem Lakatos Lilla jóvoltából.
Na a szomszéd nem szellem már tudom, létezik, és orvos, sokat dolgozik. Én meg fáradt, jó az idő nagyjából, bár ma csepegett az eső. Már egyre többet beszélek, csak minden nap az első mondat, ami nehéz. Ja és éneklem nem keveset, német gyerekéneket 3 van a repertóárban, és egy nagyon gyenge, meg van egy-kettő ami dereng még régről de nem jön össze. Szóval a 3 szól felváltva, amiből kettőnek csak az 1 versszaka megy, és a maradék egynek meg mind a 6, csak néha összekeverem. Ma voltunk vásárolni, itt még van olyan mint a plus, kicsit sem néztek zakkantnak, a kisfiút kb 5 percig egy helyen csak körbe körbe pörgettem, aztán egy lelógó plakát tetszett meg neki az alatt húzgáltam és berregtem hozzá. Aztán indult az ének repertoár, de csak egy ének (csak dúdolva) és így mentünk körbe körbe a boltba, még jó hogy nem voltak sokan, és két helyes eladó srác nem kis mosollyal jelezte a véleményét.
Tegnap hallottam, hogy a hátsó szomszéd épületnél magyarok dolgoznak, aztán a téren is két magyar beszélgetett. Tegnap találtam 1euros boltot gondoltam megnézem. Hát bent egy magyar család éppen a szuvenirt vette meg. Nagyon vicces volt hallani őket, aztán vettek egy mécsestartót a mamának- ezt a lány javasolta, aztán elmentek mellettem és láthattam is a mécsestartót, ezek után nem tudtam eldönteni, hogy a mama él e még vagy a sírra viszik neki?-mert úgy nézett ki. Tegnap voltunk játszótéren, két óvis csoport is volt ott, az egyik csoporton egyen gyerek méretű jól-láthatósági mellény volt, a másik csoport kicsit diszkrétebb volt- egyen sapka volt rajtuk. Meg vannak a kínai boltok is, az egyiknek Eurazsia a neve- nagyon kreatív.
Alakul a kapcsolt is a családdal. Tegnap este már jobban beszélgettünk, bár néha aktivity de alakul. Ja és tegnap egyedül voltunk itthon a kisfiúval, ez is pozitív, nem kis bizalom a részükről.

 

Sziasztok!     (2010.08.07.)

Marcsi-3Ma csipkerózsika, hamupipőke lett, simán elhagytam a papucsomat az utcán. Itt minden gyengébb mint otthon. Pénteken belemélyedhettem az itteni tisztitószerekbe, hát nem egy fene gyerekek, hát magamban vissza gondoltam a floraszeptre és a brefre, régi jól bevált cimborák itt nincsenek. Itt Mister Propr hodit, amitől csilllog minden, ja meg a jó megvilágítástó, de gyenge mint a harmat.A hipó után kezet sem kellett bekennem (ja itt nem tudom mi van de itt kenni sem nagyon kellet még magamat, olyan zsíros az arcom mintha zsíros kenyérrel dörzsölgetném állandó jelleggel). Nem volt gyenge kör a takarítás, anyukával ketten jól kifáradtunk. Aztán szabad az egész délután, séta csavargás bámészkodás, ami néha elég ciki. Van egy szex kellékes a bevásárló utcában, és itt nem olyan diszkrét mint magyaroknál, nem itt minden ki van rakva. Elsőre nem eset le hogy milyen kirakatot bámulok, nem gyenge fejem lett mikor rájöttem, és mi van a kirakattal szemben még rengeteg ülőhely, tele volt, kicsit égünk idekint.
Gumicukorral tömöm a fejem,de itt az is minden fontos kalóriától csökkentett és nem is mindegyik olyan jó, gumicukor kísérletezés elindult.
Szombaton kellett egy kicsit játszani a fiúcskával aztán szabad voltam, olyan finom teát ittam, kókuszos . Meg az Oscart néztem meg  németül, nem olyan vicces eddig mint magyarul, de elviselhető. Tegnap meglepték a magyarok a bevásárló utcát. Hát nem mindegyik kulturált. Ja és itt mindenkinek van olyan nagymamás gurulós bevásárló kocsi és itt mindenki nagyon büszkén sétál vele.
Vasárnap kiürül a sétáló, és a városban csak étterem meg fagyizó van nyitva az sem mindegyik. Semmi más. Ja de a kocsma.
Ma jutott egy kis zsír a szervezetembe, de ez is csak olyan csökkentet. Nagyon hiányzik nekem Melinda féle  palacsinta egy hete gondolok rá. Kell itt valami palacsintázót találni, eszenek  egyáltalán ilyet. Na ezt meg kell fejteni.

 

Sziasztok!    (2011.08.08.)

Olyan jól esik minden levél jó tudni rólatok, hallani felőletek. Ma olyan meghatódós hangulatom van vagy csak az idő nem tudom, nagyon hiányoztok. Örülök, hogy jól vagytok.
Zsuzsinak külön piros pont a levél gépelésért – és Tominak a vasárnapért. Itt voltam Istentiszetleten, de az amenen kívül kb 5 szó amit még megértettem. Nem baj majd legközelebb.
Érdekes itt még nem érzem itthon magam, de majd alakul. A kukáknál már kiismerem magam, nem jövők zavarba ha leviszem a szemetet, egy fele akkora helyen mint ami a szobám volt most gödön akkora helyen 5 akkora kuka (olyan lakótelepi konténer féle) van ami talán kicsit magasabb mint én, plusz egy olyan hasonló mint amit családi házaknál használatos, de az is nagyobb méretben. És itt nem mindegy, hogy mit hova teszel, és minden németül van kiírva. Így mi marad kukucskálunk a kukába, na nem derékig behajolva mert ahhoz magasan van, hanem lábujjhegyen pipiskedve. Rettenetes szagot árasztanak a dolgok. Kukucskálás után rájöttem, hogy nem csak írva van a kukákra, hanem oda is van rajzolva, mindegy addigra az összes kukát láttam belülről.
Ja recseg a padló, rettenetesen főleg a szoba ajtóm előtt, és éjszak ha ki kell menni nem semmi, de rájövök lassan hova kell lépni és ha a fal mellett megyek kevésbé recseg.
Ha már ki kell menni – még nem beszéltem a Wcről,az sem gyenge itt nincs Wcn olvasgatás, a villany csak ott meg a kukáknál mozgás érzékelős, szóval ha sokáig ülsz a wc akkor lekapcsolódik. Vicces.
Ma nem tudtunk elmenni a nyelvsulit megnézni mert pont akkor kezdett el zuhogni az eső. Délután elállt úgyhogy Pascallal elmentünk sétálni (simán elvihettem- ez jó mert anyuka megbízik bennem és Pascal is elvan ha csak ketten vagyunk, nem keresi az anyukáját,legalábbis ennyi idő alatt), elmentünk a játszótérre, aminél csak nézelődtünk, Pascál a hintázó rohangáló gyerekeket, én meg…. ilyen szép pasit  még életemben nem láttam – én őt néztem, 3 gyerekkel volt ott, nem hinném, hogy az övé, mert a nagyobbik lányhoz nagyon fiatal, legalábbis szerintem, és elég bénán állt a játszótéren. az apukák jobban mozogtak körülötte. Eszméletlen holnap is menni kell a játszótérre- nyomozás indul. mi mindenre van itt ideje az ember lányának.
Szerdán elmennek a szülök este valahova, lehet, hogy mondták vagy nem hogy hova, nem lényeg, együtt leszünk este a kisfiúval kíváncsi vagyok, hogy lesz, kicsit izgulok, de remélem nem lesz gond, ilyen esti lefekvéses rituálét nem láttam még.

 

Sziasztok!    (2011.08.09.)

A mai napról így frissen gyorsan- egy mondatban összefoglalva (Zsuzskáéktól vett mondattal): HA AZ EMBERNEK ESZE LENNE MEGÁLLNA.
Reggel indulás a nyelvsulikat megnézni, az egyik az Opera  mellett van, 2 metróval kell menni. Jó suli, megnéztük a másikat az utunkat visszafelé gyalog tettük meg a piacon keresztül. Itt kezdődtek a problémák. Pascal elaludt a babakocsiban addigra. Én egyszer csak frontálisan ütköztem egy oszloppal, egyszer csak kinőtt elém és én nem vettem észre, nem kis feltűnést keltettünk, mikor a babakocsit neki toltam úgy haladási sebességgel, de a kisfiú fel sem ébredt. Aztán még patkáztam egyet a babakocsival. szóval még jó hogy nincs jogsim.
Etetés… műanyag  kanálal, olyan gyerekeknek készülttel, rémálom, mert bár jól befér a gyerek szájába, minden lefolyik és lecsöpög róla, és nehezítésként,  Pascál mocorog és felhúzza magát és előre dől na így ad a szájába a kanálnak nem nevezném műanyag eszközt. Ma jött a felmentés egy új kanál, ami mélyítve van, úgy hogy már nem annyira folyik ki belőle a kaja, de ki enni sem lehet belőle, mert egy kicsi mindig a mélyedésben marad. Juppi!!!!  A bébinek bébikaja, a fenőtnek felnőtt kaja, bár ma vacsoránál apuka kapott a kezébe egy ilyet én még nem láttam eszközt és így el sem fogom tudni mesélni mi az, de a gyerköcé és abból cuppogja ki az alma szelet levét. Apuka nevetett és mondta, hogy akkor atnulhatok egy új szót és ez a :-diéta. Már második este ez a kérdés, hogy milyen új szót tanultam a nap folyamán.
Délután a kisfiú be-schlapfen-ezett és 6 után kelt fel, Így nem mentünk a játszótérre. A szülők elmentek vásárolni. 10perc sem telik el és csöngetnek, – “a fene”. Kamerás a kaputelefon. Most hogy a fenébe mondják, hogy nincsenek itthon és jöjjön vissza később mert nem engedem be. Felveszem “Halló”, – a pasi közli, hogy csomagot hozott, kérdi hányadik emelet és hányas ajtó, beengedem, mi lesz ha most becsapott, mindegy már jön felfelé. A csomagot átveszem, kérdez nevet, meg még valamit, aláírom, hogy átvettem (ékezetesen írok alá, pedig itt nem használnak á meg é betűt). Erre megszólal a pasi: “Te magyar vagy?”  Már a kaputelefonon keresztül gyanús volt hogy nem osztrák, és felmerült bennem, hogy mi van ha magyar. Hát ez van. Külföldre megyek ahol még a DHL-es is magyar, ennyit külföldről.
Holnap megyek tesztet írni németül, és az Opera melletti suliba fogok járni, szeptembertől. Juppi, már várom.
Holnap este  a szülök elmennek, még nem mondták melyik sorozatot melyik csatornán nézi a gyerköc, mert  tudom, hogy Lillának megvolt a sorrend 🙂 7kor Csillagkapu (AXN), 8kor Startrek(Viasat6), fél 9 Barátokközt (RTLKLUB). Holnap kiderül 🙂

 

Sziasztok!    (2011.08.11.)

Kész… nem tudom milyen nap van, kész ez rettenetes, nem tudom mihez kötni, hogy milyen nap van. Se Rudis, se Szabinás napok nincsenek. Elvesztem, és fáradt is  vagyok.
És enni sem úgy megy mint régen, egy kis vacakkal már jól lakom, egy csomag gumicukrot eszek hétfő óta, és két napja eszek egy zacskó csipszet és nem bírom. Ja van itt ungarische csipsz, nem tudom milyen lehet, lehet hogy gúlyásleves, vagy szalonnás túros csusza íze van. Legközelebb kipróbálom, de most  a hátam közepére sem kell.Rettenet. Jó kis zabálás… minden földi finomsággal, de nem menne le 3 falatnál több. Mi jön még…
Ma segítséget kért németül tőlem az utcán egy pasi, hát nem magyar volt. 🙂 Tipikusan akcentussal beszélnek-nünk simán fel lehet ismerni. Meg az igazi osztrákot is, mert csak néhány német szót lehet felismerni a mondataiban, és olyan mint ha másik nyelven beszélne.
A nyelvsuliba be vagyok iratkozva 5-én kezdődik 12-15.00. hétfőtől csütörtökig, így Pascálos idő előrébb jön 9-11ig. A suli nem a közelebbi de 4 metrómegálló és ott vagyok. Anyuka nagyon jó fej volt eljött velem a teszt megírására, viccelődtek apukával, hogy majd Pascal fog nekem segíteni. De ő inkább játszott. Ja anyuka nagyon jó fej. A múlt héten mikor vásárolni voltunk, mondta,hogy választhatók milyen joghurtot szeretnék, kávés izüt választottam ilyet még nem láttam. A hűtőből apuka szerette volna megenni egyik nap és anyuka nem engedte neki, mert az az enyém. Jó fejek a héten voltak ők vásárolni és vettek nekem kávé joghurtot.
A tegnap este jól ment, vacsora játék esti tej, aztán alvás, volt kicsi nyügés, meg jaj milyen altató ének is van – gondolat.
De a legjobb csörög a telefon mikor elmennek a szülök –  a fene, megint. A telefonáló viszont nem nagyon tudott németül, ő angol, jaj… na akkor hogy is mondják, hát német és angol nyelven összehoztunk valamit.

Vannak itt még érdekes dolgok, de arról legközelebb.
Szép hétvégét, és  könnyű utolsó dolgos napot a hétre. M

 

Sziasztok!   (2011. augusztus 14.)

Kész vagyok, mint a matekházi. Lejártam a lábam beköszöntött a kánikula, a mai napra  benézet, de holnap megint esni fog.
Nyűgös vagyok, hülyeségeket álmodom, nem alszom jól kb 1 vagy 2 éjszakát aludtam végig, az előtt és azóta talán egyet. Nincs olyan hely ahol ne lennének magyarok az utcán a boltba, a múzeumban, a wcre várva a sorban, és nem volt még olyan hely ahova elvittem volna magammal a fényképezőt.  Rettenetes, pedig szombaton a Schönbrunne-i kastélyban voltam vagyis a parkban, kb 2,5 óra alatt a park egy kb. felét jártam be eszméletlen szép. Ma a parlament, Népkert, Rózsakert – eszméletlen illatot áraszt magából.
Ja és 4kg fogytam, még jó hogy otthon ettem. Kezdenek hiányozni az otthoni ízek egyre jobban, egy kis kacszsíros kenyér hagymával. Anyuka nagyon jókat főz, volt: lecsó, spagetti, steak, pizza, tökipompos, valami leves-nem tudom a nevét és a mai vacsinak sem de jó volt, sajtfondü, valami zöldséges- húsos, tészta meg rizs. Nagyon szeretik a paradicsomot, de volt melegszednvics, meg virsli, saláták, meg tejszínes húsik. Én meg még is fogyok. Minden olívaolajjal készül, meg a saját zsírján sül. Vastagon zöldséges, meg magos barna kenyeres, kis vékony szeletek. És van nagyon finom narancslekvár, meg rengetegféle túros, de nem magyar túroszerű dolog, az egyiknek olyan ízesítése van mint a magyaros vajkrémnek.
Furaságok: Gurul a babakocsi, és gurul a gyerek ágy is, mégsem azzal megyünk sétálni. Nem téglalap alakú a kiságy hanem mint egy tojás és gurul egyik helységből a másikba, a pelenkázó is gurulós, ami elég magas küzdök is vele, de azt nem gurgatjuk.  És igen van jobb tisztító szer, mit a Mr Proper, van valami új amit a héten vettek ez már valami, még mindig nem a bref, de barátságot kötöttem vele. Pénteken nem volt akkora takarítás, mint a múlt héten, majd jövő héten és mosás is akkor lesz.  Ma meg tegnap vacsihoz borozás volt, francia bor, igazi még a faládikóból akkor bontotta ki apuka, finom. Minden nap újabb és újabb szavak, este apuka mindig kérdezi- hogy mit tanultam ma?. 
Valami furaságot akartam még mesélni, de elfelejtettem, mert az itt van.

 

Sziasztok!      (2011. augusztus 15.)

Ma nemzeti ünnep volt, semmi cécó nélkül, csak minden bezárva. Mindenki sétál meg fürdik, van aki a éevében mert nagyon meleg volt ma.
Elindultam ma a dunához de a rózsakertig jutottam, mert az olyan mint otthon. A rozsa illattól olyan mintha haza érkeztem volna Nem panaszkodik én akartam.
Lesznek egyszer majd képek mert ma már vittem gépet csak nem tudom gépre tölteni mert a kábel otthon maradt. Ma pascál nagyon örült nekem, átfogta két kézzel a nyakam úgy bujt és magyarázott. Annyira édes vele olyan jókat tudok beszélgetni, olyan hosszan társalgunk. Ma esti műszak volt. Hát  volt üvöltés is lefekvéskor nem kicsi. Még jó hogy csak mi lakunk a házban meg a szomszéd aki tényleg létezik.
Furcsaságok: van egy fa ház talán 4 emelet aminek az egyik oldala úgy néz ki mintha csak teraszok lennének. Minden szinten csak függő ágyak vannak semmi más, hát holnap ezt megnézzem közelebbről.
És hűsölő emberek a park fái alatt vagy kicsit arrább napozva. Kutya nem szól be ha a város közepén fogod magad a parkban csak leheveredsz és alszol egyet, nem kell takaró sem mert a kutyák nem mehetnek oda így nem kell kellemetlen csomagtól tartani.
Fáj a hátam és elfáradtam, volt egy kis jó kis eső ami felfrissített mindent.

További szép napot és jó frissüléseket.

 

Sziasztok!      (2011. augusztus 18.)

Elfáradtam, a héten 3 estébe is belehúztunk, de sebaj holnap péntek.
Becsíptem az ujjam, feldöntöttem egy nagy képet az alvó gyerköc mellett aki meg se nyekkent. A vízforralóval megégettem a kezem, lepisilt a kisfiú, rosszul csomagoltam pelenkába, úgyhogy aztán kifolyt a cuccos, így át kellet öltöztetnem.
Itt az emberek az utcán fogat mosnak, és monológokat adnak elő jól hallható módon.  A szomszédban az egyik kávépultban levő srác is magyar, az még ahgyám hogy ő, de van egy csöves pár is, akik magyarok.
Hát ember legyen a talpán, akinek sérült gyereke van. Eddig is tudtam, hogy nem egy sétagalopp, de azt minden nap végig nyomni úgy, hogy a szülök se kattanjanak ki. Minden tiszteletem az övék.
Vannak itt dilemmák bőven. A gyerköc ha elkap egy tincset akkor jaj nekem, meg a mamának is. Mit mondunk ilyenkor, nem szabad az fáj, sírni fogok. Mit mondhatna erre a  gyerekőc: kit érdekel, nekem is fájnak a gyakorlatok és az titeket sem izgat….. Ott a pont…
Nem tudom, de lehet, hogy az anyukának vannak magyar gyökerei, ma töltött káposzta volt, nem olyan mint otthon, de jó hasonmás, és a becsomagolása is. De volt gombócos leves olyan gombóccal mint amilyen a töltött paprikában van, levesnek sem volt rossz, meg rántott húsi. És nagyon szeretik a krumplit éljen.  Valami magyar beütés van….

 

Sziasztok!          (2011. augusztus 21.)

Hulla fáradt pénteki nap, úgy takarítottam, hogy biztattam magam, hogy már nem sok van vissza. És igen a zuhanykabin ajtaja megszabadult a vízkötől. És igen 3 hét után megtaláltam a konnektort a fürdőben, amiről eddig azt gondoltam, hogy nincs.
Takarítás után simán bealudtam, mint akit fejbevertek. Aztán összeszedtam magam és irány a a Film fesztivál, útközben beszereztem egy “ungarisch” csipszet. Leültem a parkban kibontottam- és erre nem számítottam. Az illata olyan volt, mint a mama kamrája mikor már bent logtak a frissen füstölt szalámik, kolbászok és sonkák. Az íze is nagyon jó volt,(olyan igazi házi kolbász ízű) igaz, hogy megint csak 3 napig ettem.
Újabb kókuszos finomságot találtam.
A filmfesztivál pénteki felvonása nem volt sikeres, mert feltámadta szép és elkezdett csöpögni az eső és ez szabadtéri program volt, így haza mentem. Tegnap megint megpróbáltam, kicsit jobb eredménnyel, csak ha megnéztem volna  a programot akkor lehet, hogy jobb lenn volna. Tegnap egy francia operát vetítettek, német felirattal. csak hoztam a formám.
Ma úgy döntöttem én is úgy csinálok mint mások a parkban a fűben fogok ücsörögni. Sikeres hely foglalás után vált világossá, hogy egy magyar társaság mellé ültem le.  Elmentek én meg átmentem Mozártot nézni. Nem mentek el otthonról, nem egy szobor előtt ültem. Mozárt szobornak álcázott férfi áll a parkban vasárnap és Mozárt dalokat fütyül, és fényképezkedik a turistákkal, Eszméletlen jó fej. Közben olvasgattam és egész délután német szavakat tanultam. olyan kevés még amit tudok, küzdök cefetmod. De kit állít meg a turista útbaigazítást kérni???????????? Engem mint ha rám lenne írva – gyere kérdez –
Anyuka ma pizzát csinált vacsira, nagyon finom volt. Ja és mi még finom, a teák, olyan finomak vannak, német gyártmány, 1 filter tartalma kb 2 otthoni pickwikkel ér fel.
Holnap megint kezdődik egy újabb hét. De most alszom egy jót még előtte.

 

Sziasztok!       (2011. augusztus 28.)

A hét hosszú volt és meleg. Volt strand, a nyár első strandolása egy szuper helyen, életmentő volt. Érdekes fazont láttam…nem egyet, de egyet emlitenék a strandról: A pasinak le volt gyantázva a mellkas, ezzel nincs is semmi probléma. Csak, hogy 2 jól kivehető gyantacsík nyom volt a mellkasán, ami elég viccesen nézet ki, és ő így sétálgat. Ja és divat a rozsfűzérszerü kereszt hordás, na de fiúnak pink-rózsaszín színben.(ja és hozzá ugyan olyanszínű rövidnadrágot is húzott)
Látványban nem szűkölködök,  tegnap Street Festival volt. az utcán kamionok vonultak és üvöltött róla a zene. Na én sem hagytam ki, de olyan lassú volt a menet… és itt miket látni. Innen egy a kedvencem, talán ez volt a legmegdöbbentőbb: nő, olyan 62 felé, nem kis darab, rajta feszülős top mi más, melltartó nélkül (nagy mellek), és egy hatalmas elő látásra is jól látható mellpirszing. A meleg furcsán öltözött fiúkat nem részletezem.
Minden napra jut valami magyar hang, már csak mosolygok rajta.
Az elmúlt napokban nem tanultam semmi szót… kataszrtófa. Ma világgá akarok menni gondolat ütötte fel a fejét, de rá kellett jönnöm, hogy már világgá mentem. Nem vagyok a helyzet magaslatán, nem találom a helyemet. Ma megettem egy hatalmas tábla csokit egymagam, nem volt rossz, de a helyzeten nem sokat segített.
A gyüli jó volt, egyre több dolgot értek meg és beszélgettem vadidegenekkel. Már a családdal is jobban komunikálok, de a ragzásom még csapnivaló bőven.

 

Sziasztok!      (2011. augusztus 31.)

Látottakról beszámoló: egy 20 éveiben járó fiatalember nyílt utcán fényes délután 4 körül, zöld színű pillangó szárnyakkal közlekedik az utcán. Ez még vicces. De mikor a bevásárló utca legforgalmasabb részében és idejében anyuka szoptat (nem diszkréten letakarva) és közben kirakatokat nézegetve sétálgat.
A mentő nem úgy közlekedik kint otthon, itt a szirénát csak a kereszteződésekben kapcsolja be és ha áthaladt akkor lekapcsolja, nem vonyít végig a városon. A rendőr autónak más szirénája van mint otthon.
Ja igen, anyuka pörköltet csinált egyik nap, ma frankfuri leves volt, legalábbis arra hasonlított, kinézetben és ízben.  A budakeszi gyüliből itt járt egy család( Szűcsék 5 gyerek szülök+nagynéni) Egy délután sikerült velük tölteni…. nagy élmény volt.
A gyerköc tanul, tőlem…. tüsszenteni, köhögni, fütyülni (a levegőt ö is fújja csak nem jön hang), azt mondani, hogy -ende, ivás után mondani, hogy- áh… a lovat utánozni…csupa hasznos dolgot. És megtanultam egy újabb német gyerekéneket.
Holnap vendégség lesz itt, aggódtam, nekem is parádéznom kell, de nem mi a kissráccal elvonulunk. De vasárnap valami kerti parti lesz amire vonulunk mindannyian. Na hát a hátam közepére sem kívánom.
Ma találtam egy újabb kókuszos édességet, a finomságtól távol áll hát ettem már jobban, a zacsira rá van írva, hogy limitált kiadás még jó, ebből ne gyártsanak többet.
Tinisorozatokat nézek németül, agybaj… És már álmomban is németül beszélnek, beszélek.

Remélem jól vagytok. Holnap már csütörtök, kitartás a héthez. Reggel felülök az ágyba és azon gondolkodom milyen nap van majd, ha rájöttem elismétlem kétszer, hogy ne tévesszem el.

Szép napokat és hétvégét. M

 

Sziasztok!      (2011.szeptember 4.)

A vendég sereg jött látott és hazament. Tisztára olyan volt a filingja, mint a vacsoracsatának(pezsgő, előétel, báránysült, süti, fehérbor, vörösbor). Anyuka sütött külön túros lekváros buktát. A másik sütiből nem maradt. Egy csomó poharat kellett ki szépen eltörölgetni kaja előtt és kaja után is. Pénteken nagyon elfáradtam, takarítás meg romeltakarítás után. (az evőeszközök elpakolásánál a készletben 2 felesleges kést találtam ami nem fért be a tartóba.- most hogy a fenébe mondjam, hogy ez a kettő nem fért be és hogy hova tegyem? Közöltem anyukával, hogy ez a 2 kés gratis- jót nevetett de értette.
Este moziba mentem, annyira jó volt a film, hogy folytak a könnyeim a röhögéstől. Röhögtem, nagyon jó volt a film. Nem volt feltűnő a röhögésem, mert mellettem a srác is megadta a módját a röhögésnek.
Szombati nap gondoltam elmegyek arra helyre, amit Harman Évi ajánlott. A metrómegállónál rájöttem, hogy nem néztem meg térképen és a térkép otthon maradt. Már nem mentem vissza. Egy másik helyre mentem( Duna park). Az hogy hogyan jutok oda és mire kell felszállni le volt írva egy papírra, ami a táskámba volt. Metróról át kellett szállni a 93/a buszra. A mertó megállónál nem találtam meg a 93/a buszmegállóját.(visszafelé láttam ennek oka egy bodés kajálda volt, ami eltakarta.) Így elindultam abba az írányba ami térkép szerint rémlett, és láttam is a buszt jönni, így elsétáltam a következő megállóig, de közben jött a busz és elment nélkülem. Tovább sétáltam a másik buszmegállóig. Közben elhagytam a papírt amin rajta volt, hogy melyik utcánál kell leszállni a buszról és aztán onnan hogyan tovább. Nagyából emlékeztem az utcanévre, így jó helyen szálltam le és a parkot is megtaláltam. A park pont szembe van azzal a stranddal ahol voltunk a múlt héten. Rengetegen strandoltak ezen az oldalon is és napoztak a parkban. Jó volt az árnyékban üldögélni, mert nagyon elfáradtam. A haza fele út még kalandosabbra sikeredett. A Metró megállónál van egy hatalmas pláza, kb akkora, mintha a Westendet összeépítenék a nyugati pályaudvarral(úgy sínestül, mindenestől a Mekiig beleértve), Én be,mentem és nem találtam ki, már kezdtem rosszul lenni, és mindenhol ember és lépcső fel és lépcső le, üzlet üzlet hátán. Én meg csak körbe körbe, mint egy rossz labirinud az egész, nem látod úgy át a szinteket mint a Westendben, azt sem tudod hányadikon vagy. -Istenem segíts kijutni innen, és akkor találtam egy ajtót. kijutottam majd megtaláltam a metrót, nem győztem hálát adni. Haza érve hulla fáradt voltam, és este a szülök elmentek. Jaj Istenem segíts nincs erőm, és nem akarom, hogy sírjon(este nem akar aludni, de olyan fáradt, hogy már nem tud mit kezdeni, csak néz és nyüg) – És IGEN!!!!! Remek esténk volt, jól szórakoztunk, egy gyik volt, nem volt üvöltés, és egy óra sétafika a nappaliban. Ó Hála. “Ó Istenem ad, hogy a holnapi kerti nyavaját is túléljem”
Kerti parti, igazából Gartenfest, na hát ez vicces volt- kerti partinak jobban megfelelt volna, mint festiválnak. Olyan embereknek szervezték akik fogyatékkal élnek, vagy velük foglalkoznak, és valamilyen szociális gondoskodásban részesülnek. Jó a kezdeményezés, de a megvalósításon még dolgozni kell, a gyerekeknek volt egy külön részen (egyik épület) program. amúgy csak ültek és néztek az emberek meg ettek, a kaja sem volt túl nagy szám. Szóval rövid uton ott hagytuk, dög meleg írány valami kajálda. És igen zsír került a szervezetembe, tiszta hibátlan kacsazsír. Ázsiai kaja, tészta zöldségekkel(még borsó hüvelyestül is volt benne- igen azt is megettem) kicsit megsütve és a tetején sült kacsahúsi. És akkora adag… féltem, hogy bele halok, de nem mertem ott hagyni. Aztán kávé egy másik helyen és séta haza.  Bementünk egy szuvenir boltba, vicces volt találtam cumis üveget VODKA felírattal, kérdeztem anyukát, hogy Pascalnak egyet? Nevetett.
JA volt mamás ismerkedés a játszótéren, hát nem csak én nem voltam idevalósi, de a mama sem, nem bírta kimondani, hogy Pascal.

Holnap kezdődik a nyelvsuli és most jön a jól megérdemelt alvás, és jöhetnek az újabb kalandok.

 

Sziasztok!       (2011. szeptember 6.)

Olyan vagyok mint akit agyoncsaptak aztán még fel is mosták vele a fél várost.
Nyelvsuli elkezdődött, élvezem. 10 vagyunk és mind fiatalok.  Ma lelesett, hogy nem 3 hanem 4 török van a csapatban. Ők a legviccesebbek, az egyik tegnap 1,5 órát késet és közölte, hogy elaludt… DE DÉLTŐL van az óra…. (én is késtem , de csak 10 percet)
Ma az egyik lánnyal suli után beszélgettünk kicsit. Nekem a der, die , das kicsit problémás, nem tudom ezeket rendesen, néha bejön a tipp, de nagyon kellene jól tudni. Minden hétfőn Testet fogunk írni. A tanár nagyon jó fej, minden órán játszunk, olyan hamar elmegy a 3 óra. Kevésnek tűnik így, de elfáradok mire haza érek, pedig metrózok. Ja ma nem vittem se tollat, se ceruzát. Na hát akkor kérjünk kölcsön németül.
Tegnap este voltam a gyerkőccel. Annyira cuki, ha nem akarja, hogy letegyem, úgy kapaszkodik a ruhámba és szorítja a nyakamat, és közben magyaráz valamit. Tanul tőlem állathangokat utánozni. Ha meglátja az oroszlánt mondja, hogy ÁÁÁÁÁ… Ha meglát mosolyog.
Kókuszos joghurtot találtam, és van rajta magyar felirat is, otthon miért nem láttam ilyet.
És igen a hűtő mélyéről előkerült  maradék sajt torta is. Juppi!
A héten még lesz 2 este a gyerkőccel, de a hétvége szabad. Jön Ancika és Ivett, meg Lakatos Lilla is itt lesz. Arra gondoltam ha jön még valaki és összeszedjük az itteni magyarokat, és elfoglalhatjuk a Schönbruni kastélyt.
Nagyon fáradt vagyok nem jut semmi eszembe.
nagyon hiányoztok!
Szép dolgos napokat!

 

Sziasztok!       (2011. szeptember 11.)

Olyan fáradt vagyok, majd le esik a fejem. Szabad volt az egész hétvége és elfáradtam.
A nyelvsuli nagyon jó, a tanár nagyon jó fej, szerdán kicsit belehúztunk, a der, die, das -ra tovább építettünk, hát… Nem csak nálam jelent ez problémát ahogy látom. De azért hozom a formám a suliban….. 10perc késés, nem viszek íróeszközt, a wcben nem bírtam kinyitni a csapot csak forgattam és nem jöttem rá hogyan lehet belőle vizet csikarni, egy lány kicsit furcsán nézett. Az órán az a szokás ha elolvasunk egy szöveget és valami szót nem tudunk akkor a mellettünk ülőtől aztán másoktól kell megkérdezni, hogy mit jelent. És indul az aktiviti. A kérdés az volt mi az a flexibil- én erre tudtam a választ így hát segítettem a társaimnak…  kivettem a rágót a számból és megmutattam milyen az a felexibil, a tanár nagyon jót nevetett és mondta, hogy ez kreatív volt. És a legviccesebb, az tanuljuk, hogyan kell útbaigazítást adni, a tanár összeállított egy Qvizt, két csoportra osztott minket és meg kellett keresni, helyeket, meg kellett nézni dátumokat, meg mennyibe kerül… jól néztünk ki, 2török egy orosz és egy magyar, mutogat, német szavakkal dobálódzik hadonászik tollal, papírral és szótárral, és próbál egyezkedni, hogy merre induljon. (a nagy egyezkedésben egyszer csak egy török szótárt nyomtak a kezembe, amiről a végén nem tudtam, hogy hova lett) De ügyesek voltunk, mert a mi csapatunk nyert. A törökök száma 5re nőtt.  Holnap tesztet írunk, én fáradt vagyok úgyhogy először is alvással készülök fel az órára.
És igen, hozzá jutottam magyar kajához- ZSÍROS KENYERET ettem!  Köszönet Ivettnek és Ancikának.  Jó, hogy itt voltak.
Annyira ügyes voltam, hogy beleültem egy madárkakiba is.
Már jól kezelem a lámpákat is, pont fordítva van felszerelve mint magyar honban.

Nem jut eszembe több dolog!

SZÉP HETET!

M

Megyek frankfurtba 2 hétre elvisz a család, már meg is vették a jegyet, és egy hétre megyek haza is otóberben.

A szülők elutaznak brüsszelbe egy hétre addig a mamával (mama okt 12én érkezik) és a kisfiúval 3an lettünk volna itt, és 23án mentünk volna együtt Frankfurtba és anyuka is oda megy brüsszelből. De a mama rosszul vette meg a jegyet, így amikor a szülök elmennek ő is elmegy Pascallal együtt. Én akkor megyek haza ez okt14vagy 15 lesz, még a jegyet nem vettem meg. Aztán 21-22 jövők vissza, és 23án reggel megyek frankfurtba, mert az én jegyemet nem tudták visszacserélni, az már nagyon drága lett volna vagy ilyesmi.

 

Sziasztok!      (2011. szeptember 13.)

Megint írok eszembe jutottak dolgok amiket nem mondtam el. Kezdjük a bevásárló kocsival, ami otthon égő és csak a nagyon nagymamák használnak, itt olyan mit otthon a reklámszatyor. A családnak  zöld fehér pöttyös van, nem egy diszkrét darab, szerintem vér ciki, de a múltkor a strandra azzal mentünk. Odafelé anyuka húzta, vissza felé nekem kellett. Ja és a strandon majdnem mindenkinek volt ilyen kocsija. Nekem ez súlyos.
A villany kapcsolok fordítva állnak mint otthon. De vannak egyezések szavakban pl: puding, popó, kaka ugyan azt jelenti mint otthon. A változatosság kedvéért ma megint oszlopot fogtunk, most csak elakadtam benne. Kicsit sem vicces ilyenkor a helyzet: a gyerköc fején egy bukósisakszerű dolog van alapból, ilyenkor gondolhatják az emberek nem véletlenül, mert van egy gagyi mellette aki mindennek nekimegy.
A nyelvsulival egész jól állok, a hétfői teszt jól sikerült, és a der, die, das is alakulgat. Ma is játszottunk: mindenkinek fel kell állni, két embernek mond egy szót a tanárnő és meg kell mondani, hogy az der, die vagy das-os, aki rontott annak le kell ülni. Ma az egyik sráccal megküzdöttünk, mert mindig egyszerre mondtuk a helyes választ, a 4.re ő rontott, így le kellett ülni, és jutalmul egy fecnivel megdobni próbált de nem ért el hozzám. Ma benyomtam 2 kávét délután így jól bírtam. Amúgy nagyon lefáradok. Igyekszem, de még mindig annyira kevés, amit tudok. Ma anyuka megdicsért apukának, mert anyuka mondott valamit és én nagyon illedelmesen kérdeztem vissza- mert nem hallottam jól. Nagyon kell koncentrálnom, és estefelé már elfáradok. De ma nasira vaníliás karikát ettem. És ittam egy vaníliás shaket a hétvégén, Erikára emlékeztem  közben…
Nadrágot kellett felvarratnom, elintéztem németül egyedül, szótárral és előre megfogalmazott leírt és megtanult mondatokkal. A következő az órás lesz mert megállt az órám
A gyerkőc ügyesen fejlődik és újabb és újabb dolgokat csinál meg játék közben.
Most megyek mert még egy anyagot át kell nézni holnapra.
Üdv mindenkinek!
Köszönöm a köszöntéseket! nem írtam válasz smst spóroltam egy kicsit(bár Tamásnak mindig válaszolni kell.) (és mától kikapcsolom a telefonomat este)

Szép napokat! Csak el ne olvadjatok!