Zsuzsa – Belgium

Szia Anett!

ZsuzsaVégre van egy kis időm fellélegezni így gondoltam, hogy jelentkezem hogyan megy a sorom itt Belgiumban. =)
26-án este 7-re értem ide, s hát meg kell, hogy mondjam egyből bele lettem dobva a mély vízbe, mert a szülők 15 percre rá elmentek, mert programjuk volt és egyedül hagytak engem a két picivel. Azon az éjjelen már meg volt az első sírás az anyuka után, az első elesés a sötétben. Utána egy hétvége következett és az anyuka összeállította  a napirendemet és szombaton minden felé járkáltunk vele és a gyerekekkel. A vasárnapom szabadnak volt mondható, hiszen akkor körbejárhattam a várost, megkeresve a fontosabb helyeket. Múlt hét hétfőtől szerdáig az anyuka üzleti úton volt, így én voltam a gyerekekkel napi 24 órában, hiszen még nem kezdődött el az iskola. Az apuka igen aktív társasági életet él éjszakánként, így rá nem nagyon tudok számítani ha baj van.

A napirendben egy hete él, hiszen akkor kezdődött a suli. 6:50-kor kelek, ezután kikészítem a reggelit az asztalra, a gyerekeknek gyümölcsöt csinálok az iskolába. Ezután együtt reggelizünk és a szülők elviszik őket. Ilyenkor leszedem azt asztalt, megágyazok, felporszívózom a morzsákat és ha van mosni vagy vasalni való, akkor azt csinálom egy picit. Mást nem kell, mert hetente jár egy takarítónő. Ha mindezzel meg vagyok akkor fél 4-ig, 4-ig szabad vagyok. Ekkor kell mennem a piciért az óvodába, a nagyobbikat pedig 5-kor kell elhoznom a különórákról. 6-kor van fürdetés, utána vacsora (de ezt általában nem nekem kell csinálnom) és este 8-kor pedig elmennek aludni a gyerekek. A szerda picit nehezebb, mert aznap csak délig van iskola és ebédet is kell főznöm nekik, majd pedig egész délutános elfoglaltság.
A hétvégém szabad, így szombat reggeltől vasárnap estig együtt tudok lenni a párommal Gentben, a család ebben igen nyitott volt.

Szerencsére az iskola kezdetére már sikerült megtalálnom a közös hangot a gyerekekkel. A nagyobbal már az első nap után jól kijöttem, nagyon segítőkész volt, mindent elmagyarázott, hogy ők hogyan szokták csinálni. A kisebbikkel sok gondom volt, ő nehezebben fogadott el, kellett neki 1 hét. Most már hallgatnak rám, ha kérek valamit betartják s a pici is engedi, hogy segítsek neki a dolgokban. Már az egyik mackóját is nekem adta, szóval szerintem ez jó jel. =)
Sokat rajzolok nekik és sok apró ajándékot készítek a szabad időmben, aminek mindig nagyon örülnek.

ZsuzsaSajnos a megnyugtatásukban még nem jeleskedem. Általában, akkor szomorúak amikor az apuka kimarad, ez pedig elég gyakran történik. A kisebbiket egyszerűen nem tudom megnyugtatni, csak a testvérével közösen. Valószínűleg a nyelvi problémák is kicsit közre játszanak. Elég jól tudok kommunikálni velük, minden fontos dolgot megértek s el tudok mondani, de még nem igazán érzem át a francia nyelv árnyalatait és gyenge a szókincsem.

Nyelvtanfolyamra hétfő esténként fogok járok, ezen a héten volt az első. Beugró tesztet kellett írnom, hogy a 3-as szintű csoportban kezdhessek és sikerült is, most nagyon örülök!
Kedd délelőtt spinningelni, szerda reggel pedig zumbázni járok. Igyekszem hasznosan eltölteni a szabad időmet, bár úgy veszem észre, hogy nagyon hamar elröppennek a napok idekint.

A város nagyszerű, 20 percre van a tengerpart és habár általában rossz az idő, ez nem ront a szépségén. A fő utca nagyon nyüzsgő, rengeteg butik van és rengeteg a turista, s vasárnap este hétig nyitva van minden.

A belga személyigazolványom készülőben, a rendőrség tegnap járt itt leellenőrizni, hogy itt lakom-e. Ma viszem be az utolsó szükséges papírt és hamarosan megkapom.

Mindent összefoglalva sikerült beilleszkednem, de be kell látnom, hogy a gyerekekkel nem mindig könnyű. Jól érzem itt magam és örülök, hogy meghoztam ezt a döntést, mert ebben az évben úgy érzem, hogy nagyon sokat tanulok majd az életről.

Minden jót kívánok Neked, Zsuzsi