Bea – Norvégia

BeaKedves leendő au-pairek!

Bea vagyok és jelenleg Norvégiában, Stavanger városban dolgozom au-pairként. Egy másfél éves kisfiúra és egy féléves kislányra vigyázok. Nagyon féltem ettől a kihívástól, hiszen a kislány 1 hónapos baba volt, amikor megérkeztem, és semmilyen tapasztalatom nem volt korábban bébikkel, de az anyuka is otthon van velünk, így azért sokkal egyszerűbb. Leírhatatlan érzés látni őket nőni, fejlődni és hogy mennyi minden új dolgot tanulnak meg nap, mint nap.

Számomra a legkülönösebb a család életébe való beilleszkedés volt. Rendkívül segítőkészek és támogatóak, és most fél év után is azt mondhatom, hogy családtag vagyok és otthon érzem magam a családban. A munkámat egyszerűen imádom!

BeaStavanger gyönyörű város, nagyon szeretek itt élni, annak ellenére is, hogy az egyik legdrágább város Norvégiában.  Nagyon sok külföldi él itt, nagyon jól szervezett az itteni külföldiek baráti köre, több számunkra szervezett esemény van, így az ember biztosan hamar talál barátokat. Emellett a város magyar szemmel nézve rendkívül kicsi, 1 hónap után nap, mint nap összefutottam ismerősökkel az utcán.

A legfontosabb célom ezzel a munkával, a hihetetlen élmény mellett a nyelvtanulás volt, ami egyrészt könnyű, mivel itt a TV-ben mindent eredeti nyelven (jórészt angolul) és norvég felirattal közvetítenek. Másrészt nehéz, mert a nyelvtanfolyammal sajnos nekem nem volt sok szerencsém, mivel ez nem a főváros, így a nincs olyan nagy választék, és hónapokat kellett várnom, hogy elkezdődjön, és így a kezdő tanfolyam nekem már túl egyszerű volt,  a következőre pedig megint néhány hónapot várnom kell.

BeaA norvég emberek sokban különböznek a magyaroktól, sokkal nyugodtabbak, lassabbak, itt senki nem siet sehova.  Ha valaki át akar menni a zebrán, akkor az autók megállnak még csúcsforgalomban is. A kiszolgálás mindenhol sokkal lassabb, mint otthon, amit először nehéz megszokni, aztán már el sem tudod képzelni, hogy türelmetlen legyél. Az itteni emberek rendkívül kedvesek, és szívesen segítenek bármiben.

Az ország sokkal tisztább, mint Magyarország, a természet gyönyörű, az ember szívesen sétál, amikor csak teheti dacára a hideg szélnek és az esőnek, mert Stavanger a második legesősebb város Norvégiában. Az eső nagyon gyakran esik, de miután megszoktad már egyáltalán fel sem tűnik.  Itt állítólag télen is inkább eső, mint hó esik. Most november van és egyelőre nagyon szép őszies időnk van, kíváncsian várom,a  híres norvég telet.

Mindent összevetve azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon jó döntés volt, hogy ezt az országot választottam, egy második családra leltem és egy csodálatos városban élhetek. Nagyon boldog vagyok itt.

{phocagallery view=category|categoryid=54|float=left|displayname=0}