Bea búcsúja Norvégiától

Bea-bucsuja-norvegiatol-DSC 0241Kedves leendő au-pairek!

Bea vagyok és 1 évet dolgoztam au-pairként egy dán családnál, Stavangerben, Norvégiában.

Az egy év leteltével úgy gondoltam írok egy kis beszámolót nektek, érintve a dolgok praktikus oldalát is. Mivel csak ketten vagyunk azok, akik norvégiai családot választottak, így nagyon kevés információ áll a rendelkezésetekre. Ezen szeretnék segíteni most.

Mindent összevetve csodálatos volt ez az egy év, egy nagyon kedves család tagja lehettem és megtanultam norvégul, célomnak megfelelően. Ez az idő alatt teljesen hozzánőttem a két kisgyerekhez, akikre vigyáztam és nagyon hiányolom őket, dacára annak, hogy rendszeresen beszélek velük skype-on.

Bea-bucsuja-norvegiatol-DSC00027Talán a legnagyobb hátránya az au-pair munkának Norvégiában a fizetés. Az itt adható minimális havi fizetés adó előtt 4000 korona, természetesen ez ettől lehet több megegyezéstől függően. Mivel a családnál laksz, így hiányt nem szenvedsz semmiben, viszont azzal számolni kell, hogy Norvégia nagyon drága ország. Ez a 4000 korona, ami adó után kb. 3000, nagyjából megegyezik egy norvég tinédzser havi zsebpénzével.

Az embernek meg kell gondolnia, hogy mikor megy el bulizni, vagy mikor ül be egy kávéra a barátokkal. A városon belüli utazás nagyon drága.

Bea-bucsuja-norvegiatol-atlasSzámomra nagyon fontos volt, hogy nyelvtanfolyamra tudjak járni, hiszem a legfőbb célom a nyelv megtanulása volt. A szerződés szerint 6000 koronát fizet a család nyelvtanfolyamra. Ez figyelembe véve, hogy egy 3 hónapos nyelvtanfolyam, ami heti 2 alkalmat jelent kerül kb. 4000 koronába nagyon kevés. Azt fontos megjegyeznem, hogy én Stavangerben éltem, ami az ország egyik legdrágább városa. Szóval fontos azt figyelembe venni, hogyha szeretnél az egész év folyamán iskolába járni, arra bizony spórolni kell.

Amit még érdemes még tudni Norvégiáról, hogy az orvosi ellátásért fizetni kell, minden alkalommal, mikor orvoshoz mész. Egy bizonyos összegig, ami után pedig már ingyenes.

Norvégiában szabály szerint az év végén kap mindenki ún. „szabadságpénzt”, ami a bruttó fizetésed kb. 10%-a.

A könyvtár ingyenes, az emberek segítőkészek és nagyon nyugodtak. Az ország gyönyörű, a mindennapi élet teljesen más, mint Magyarországon.

Bea-bucsuja-norvegiatol-IMG 0134Hát ennyit a praktikus részletekről. Mindezt tudva belevágnék megint, mert egy hatalmas élmény, de azt gondolom, hogy jó, ha az ember tud előre ilyeneket.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a „munkát”. Csodálatos életre szóló élményt nyújt! Rengeteg barátot szerzel, nyelvet tanulsz, új dolgokat ismersz meg. Mindent összevetve nagyon megéri!

Remélem sikerült néhány hasznos információval szolgálnom. Már csak annyit mondhatok:

Hajrá! Vágjatok bele!