Harisnyás Pippi országa

Harisnyás Pippi országa

Sziasztok!

lilla04Lilla vagyok és 2011 májusában több hónapi keresgélés után sikerült egy igazi, tipikus svéd családot találni nekem nagyon cuki tejföl szőke gyerekekkel, amiért azóta is nagyon hálás vagyok.

Most, több mint egy évi ittlét után úgy érzem, hogy életem egyik legjobb döntését hoztam, amikor irodai munkámat feladva a hátizsákot a hátamra véve elindultam a nagy kalandra. Mindenkinek csak javasolni tudom, aki nemcsak nyelvtanulás céljából, de az önbizalom javítás céljából választja ezt a munkát.

Nagyon nem volt egyszerű az elején, mert alig értettem a nyelvet és egy elég komoly társadalmi ranggal rendelkező családhoz kerültem, ahol egy nagyon határozott és iszonyatosan okos akkor 2 éves és egy 1 hónapos kislány várt engem. Ahogy teltek a napok, egyre jobban sikerült felvennem a család ritmusát és hozzájuk idomulnom. Négy hónap után mentem először látogatóba Magyarországra és mindenki teljesen el volt hűlve a változáson, mert egy pozitív és vidám lány érkezett. Sok minden történt az elmúlt évben, azóta is náluk dolgozom, folyékonyan beszélek svédül és  augusztus végétől egy új munka vár itt ebben a csodálatos országban. De kezdjük ez elejéről …

Szerintem minden au pair ismeri azt az érzést, amikor szólnak, hogy egy családnak kellesz. Sok keresgélés után Anett és akkori munkatársa Orsi találtak nekem egy fantasztikus családot. Mikor telefonon beszéltünk, már akkor jelezték, hogy kellek nekik, Apuka egyetlen félelme az volt, hogy nem akarok hozzájuk menni, mert tényleg a semmi közepén laknak. Szerencsém volt, mert ők egy kicsit idősebb, felelősségteljes, tanult lányt kerestek, aki szereti a vidéki életet és az természetet.

Meg kell jegyeznem az első alkalommal, mikor idefelé jöttünk akkor ütött meg, hogy ez tényleg a semmi közepe. A vidámabb része még csak ezután jött, mivel már az előzetes levelezgetések során kiderült, hogy a kisfiú traktormániás. Azóta lilla08majdnem minden napom azzal telik, hogy egy kis traktoron húzom és megyünk megnézni az igazi traktorokat. Szóval igazi birtok életet élünk itt szarvasokkal, vaddisznókkal és vadkacsákkal. Számomra igazán nagy élmény volt az itteni vadászatokon részt venni és az erdőben az állatokat terelni vagy éppen ülni a les alatt a -10 fokban.
A család tejes családtagként kezel, ha megyünk vendégségbe vagy utazunk, amit gyakran teszünk, én mindig megyek velük, sőt külföldre is velük mentem, amikor nyaralni mentek. Talán az is közrejátszik abban, hogy kicsit könnyebb volt a beilleszkedés, hogy az anyuka is volt au pair, és tudja milyen nehézségekkel kell szembenézni. 
Hozzá kell tenni, hogy én sokkal többet dogozom és segítek, mint amennyit elvárnának tőlem, de én így érzetem jónak és ők minden percet meghálálnak. Mert egyszerűen imádom a munkámat J.

De beszéljünk kicsit az országról is. Mielőtt kijöttem ide volt szerencsém már egyszer Svédországba látogatni, és tudtam, hogy ha nyugalomra vágyok, akkor ide jövök vissza.  Persze mindenkinek a szokás sztereotípiák jutnak eszébe az országgal kapcsolatban, ezek egy része igaz, egy része nem.

lilla09-Iszonyatosan drága ország: Részben igaz, de Norvégia még ennél is drágább. Mondhatjuk, hogy minden a magyarnak a háromszorosába kerül, de a fizetések is ehhez igazodnak. Akinek van egy rendesnek mondható munkája, annak nem gond a megélhetés. Mi megtanultuk már a barátnőmmel, hogy nem szorozgatunk 30-cal, ami 100 korona, az szinte ingyen van J
– Sok adót fizetnek- Igaz, körülbelül annyit, mint, amit mi, de az visszajut az emberekhez.
– Alkoholt tényleg csak a Systembolaget-ben lehet kapni, ami vasárnap nincs nyitva. De ennek ellenére elég sokat isznak, vagy pedig felülnek egy hajóra, és összevásárolják magukat a tax-free shopban.
– Mindenki szőke hajú és kék szemű. A legtöbbje ilyen, de mivel nagyon sok bevándorló és örökbefogadott van, ezért érdekes kereszteződések születnek. Én a dús hosszú barna hajammal és barna szememmel teljesen kilógok a sorból.
– Mindenhol lehet kártyával fizetni, az aprót pedig egy kis gépbe kell bedobni, illetve onnan kapod vissza.
– Személyi szám nélkül semmit nem lehet itt csinálni, se telefon, se bankkártya, lakást bérelni, még csomagot sem tudsz átvenni, ezért ha valaki ide készül, jó, ha megbizonyosodik róla, hogy ezt a fogadó család elintézi.
– A legtöbb svéd egészség és sport mániás, az átlagéletkor 80 év felett van. Sok halat esznek és a legújabb mánia a bio és a helyi termékek. A legnagyobb vitát az váltja ki most, hogy az állatot, amit levágnak, azt hogyan nevelték és hogyan vágták le. A gyerekek általában csak szombaton kapnak édességet.
lilla05– Nagyon sok finomságot lehet enni, halakat meg tengeri kütyüket. A boltban mindent lehet kapni, ami szem szájnak ingere, kivéve normális húst és rendes tejet. Félnek, hogy valami fertőzést kapsz. Nálunk nagy szerencse, hogy az erdőben élő állatokat fogyasztjuk J. Friss, helyi és finom.
– Imádnak sorban állni és sorszámot húzni, abszolút nem ismerik milyen, amikor küzdeni kell a pozícióért.
– Senki ne ijedjen meg az időjárástól, aki ide készül, szerintem a téli sötétség és a nyári világosság abszolút nem vészes, számomra vicces volt. A közhiedelemmel ellentétben, nem esik egyfolytában az eső. Télen a nap itt kb 9kor jön fel és fél 3 körül le is megy. Nyáron pedig kb 3 hónapig nagyfényes vagy világos éjszakának örvendhetünk, ami iszonyatosan fantasztikus. Este 11-kor ki lehet menni sétálni és élvezni a természetet. Kicsit megijedtem télen, mert mikor megláttam, hogy milyen kabátokat és alsó ruhákat lehet kapni, gondoltam, hogy itt fog most mindenem befagyni, de szerencsére a szervezetem jól alkalmazkodott. A 13-15 fokot már egy kis pulóverben el tudok viselni.
Aki ide készül, az mindenképpen szerezzen be egy jó télikabátot, téli cipőt és gumicsizmát. Itt ha esik az eső, az nem akadály, hogy az egész ovi vagy suli kint ugráljon a pocsolyában.
– Minden gyerek Harisnyás Pippi, illetve Bamse (egy nagyon erős medvebocs) őrületében él. Nekem is az első dalom, amit svédül megtanultam a Harisnyás Pippi volt.

A levegő sokkal tisztább, reggelente, amikor reggel kimegyek, próbálom a finom erdő illatot magamba szívni. A természet csodálatos, mondani sem kell, tavakkal meg kis piros házakkal. Stockholm olyan mintha egy hétvégi nagyváros lenne, még hétköznap is. Beszélnek itt a stresszről, a nagy forgalomról, meg a hosszú kocsisorokról, de közelében sincs egy hétvégi, nyugodtabb  Pesti forgalomnak. Minden nagyon tiszta és rendezett. Még a bevándorló negyedekben is. Itt nem dudálnak veszettül az autósok, és ha egy gyalogos vagy biciklis lelép valahol is az úttestre mindenki megáll.

A svéd emberek nagyon kedvesek, de nem nagyon közvetlenek. Megpróbálnak mindig nagyon udvariasak lenni és nem megbántani szemtől szembe az embert. Egy nagyon nyugodt nép, senki nem siet sehová, nem stresszelnek semmin.

Bárki, aki megpróbál svédül megszólalni, azt nagyon jó néven veszik. Mindenki beszél angolul és elég sok angol vagy német eredetű szót használnak, bárki aki elkezdi tanulni a nyelvet pár hónap alatt összerakja a szavakat és a mondatokat. A kiejtés nehéz és ezerféle dialektus létezik, néha ők maguk sem értik mit beszél a másik. Hozzám 2 hónap után kezdtek el csak svédül beszélni és 4 hónap után beiratkoztam egy B2-es tanfolyamra, ami nagyon jól ment. Persze ez is emberfüggő.

lilla07Mondanom sem kell, hogy  a pozitív dolgok vannak többségben, de mindenképpen meg kell említeni, hogy nem egyszerű dolog belecsöppeni egy teljesen ismeretlen család életébe. Jobb esetben elmondják, hogy például nálunk, hogy a vércukorszint és a jókedv egyenes arányosságban van, magyarul, ha nem kapnak a gyerekek időben ételt, akkor totális katasztrófává válik az egész ház. Nagyon sokszor egyedül vagyok a két gyerekkel meg a kutyákkal, mert a szülők elfoglaltak, és az nagy kihívás, hogy mindenki meglegyen, mindenki kapjon kaját és béke legyen. De meg kell súgnom, hogy iszonyatos jó szintre fejlesztettem a hatékonyságomat J. Az embernek meg kell tanulnia, hogy hogyan álljon a szülőkhöz és a gyerekekhez, mikor kell elvonulni és magára hagyni a „családot”, hogy ők maguk oldják meg a problémákat, akkor nincs semmi gond.
Persze az ember kiborul néha a hülyeségeken, meg a gyereknevelési elveiken, de én mindig arra gondolok, hogy ez egy más kultúra, más világ, itt így működnek a dolgok.

A legfontosabb szerintem, ha az ember egy ilyen munkát választ, hogy elfogadja az adott ország kultúráját és szokásait. Én megpróbáltam kicsit svéddé válni, és a kis itteni életemet alakítani. Tényleg csak úgy megy a hatékony nyelvtanulás, ha az ember az adott ország emberei között él és mozog. Bár ismerek itteni magyarokat és az egyik magyar barátnőm is itt dolgozik, de poénból még néha vele is svédül beszélünk. Persze nagyon fárasztó, mikor az ember nem érti meg, de ez pár hónap alatt megváltozik és az ember nagy vidám és pozitívan megy vásárolni, ügyeket intézni svédül J. Mert számomra erről szó az egész, hogy megmutassam magamnak, hogy vidáman és ügyesen egy idegen országban el tudok boldogulni.

Remélem a kis beszámolómmal kedvet tudtam csinálni ahhoz, hogy valaki Svédországot válassza célországként és ők is átéljék ezt az érzést.

{phocagallery view=category|categoryid=58|float=left|displayname=0}