Timi Hollandiából

gyerkocokkel QueensdaykorSzia, Anett!

Végre sikerült időt találnom, hogy írjak, két hónap hollandiai tartózkodás után. Mivel már éltem egy fél évet Hollandiában, nagyon szuper érzés volt visszajönni, habár teljesen más is. A kultúrsokk már az első hét után beütött, és az első hónapban újra meg újra előjött, hol a más ételek miatt, hol amiatt, hogy nem értettem meg a gyerekeket. Pedig azt hittem, hogy fél év alatt megszoktam a holland zizzentségeket, de velük együtt élve rájöttem, hogy kicsit el voltam tájolva.

Itt, Hillegomban négy csemetére vigyázok, két nagy kutyával egy hatalmas házban élünk, szinte a tulipánföldek szomszédságában, és a tengerpart is csak fél órára van biciklivel. Saját lakrészem van, külön fürdővel, nappalival, hálóval és külön bejárattal, szóval a munka után nyugodtan tudok pihenni, és én se zavarom őket.

Egy átlagos napom reggel fél nyolckor kezdődik, a gyerekeknek én készítem össze az ebédet, amit bent a suliban esznek meg. Aztán fél kilencre visszük mind a négyet az iskolába, integetés az udvarról, majd haza. Egy laza kutyasétáltatás után rendbe teszem a konyhát, a gyerekek szobáját, felporszívózok (itt nem szokás levenni a cipőt a házban, a kutyákat beengedik a lakásba, mindig rettenetesen sok a homok), elintézem a mosást ésatöbbi. Az anyuka beteg, rengeteget kell pihennie, apuka pedig egy éve lelépett, szóval van dolgom bőven egy elvált anya mellett, akinek négy gyereke van. Délkörül végzek a házzal, tudok tartani pár órás szünetet, akkor magammal foglalkozom. Délután újra kutyasétáltatás, gyerekek hazacigölése az iskolából, uzsonna és rágcsa készítése, játék velük – ami vagy puzzle, vagy fogócska, vagy labdázás, a fiúkkal birkózás, ha az idő jó, akkor a lányokat biciklizni tanítjuk. Szerencsére jól el tudnak játszani együtt is.

Vacsorát együtt csináljuk az anyukával, és szinte mindig 6 körül fejezzük be az evést. Itt anyuka nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy velük egyek – mindig ilyenkor beszélik meg a napot, habár hollandul, szóval az elején egy kukkot se értettem. Most már ki tudom következtetni, hogy miről mehet a téma. Vacsora után egy rövid játék belefér, aztán rendrakás a gyerekekkel, alkalomadtán segítek a fürdetésben, ágybazavarásban, leckekikérdezésben – együtt tanuljuk a nyolc éves sráccal a holland helyesírás szabályait -, és utána már mehetek a dolgomra.

Sabine-nalVan itt egy másik au-pair, Judit, vele szoktam majdnem minden nap találkozni, hihetetlenül jóban lettünk. Együtt sörözünk, mindent kibeszélünk és bulizni is el-elkeveredünk. A két nagyobb pubban már rendesen számon vagyunk tartva. biggrin

Hétvégénként, vagy amikor úgy van szabadnapom, sokszor utazom Amszterdamba, ahol teljesen ki tudok kapcsolni, vagy szuperjókat tudok bulizni a többi haverral és ismerőssel. A legutóbbi nagy durranás az amszterdami Quimby koncert volt, meg persze április 30-án Queen’s Day, Hollandia legnagyobb bulija, amikor mindenki a királynőt ünnepli. smile Mostantól pedig a királyt, ugye. Már voltam látogatóban Groningenben is az Erasmusról megmaradt barátságokat ápolni.

Összességében nagyon szabadon érzem itt magam, Sabine-nal, az anyukával akármit meg tudok beszélni, meglepően jól megértjük egymást, rengeteg közös élményünk van az életből – és néha a szerelmi életünk is ugyanolyan katasztrofálisan bonyolódik, szóval tudjuk egymást támogatni. Már elmondta, hogy nagyon megkedvelt, nagyon jól elvagyok a gyerekekkel, rendesen végzem a takarítást is. Csak ne késsek – ha két perccel később érek ki a konyhába, az már késés nála, ő igazából azt szereti, ha még előbb is vagyok ott pár perccel.

A gyerekekkel már tényleg jól összeszoktunk, az ikerlányokkal szinte azonnal, az idősebb fiú kicsit távolságtartóbb, ő tudja, hogy csak au-pair vagyok és el fogok menni, a fiatalabb fiú pedig igen sokáig próbálta kideríteni, hogy hol van nálam a határ. Bizonyára ott volt, amikor besurrant a szobámba, kiborította az ékszereim és rettentő büszke volt magára. A játékos birkózás és verekedés nem vált be, szóval egyszerűen leültettem a lépcsőre büntetésbe, amin nagyon megsértődött, de utána kisangyal volt, és azóta is mintha kicsit kedvesebb lenne már.

A család anyai ágával vagyok közelebbi viszonyban, az unokatesók és a nagyszülők rendszeresen jönnek palacsintázni és vacsorázni, olyankor hat gyerek rohangál körülöttem, de élvezem. Jó kondiban tart. smile

Az otthoni családom, főleg anyukám tud nagyon hiányozni, illetve a barátaim, néha bármit megadnék, hogy velük lehessek. Ezt leszámítva csak pozitívan tudok nyilatkozni. Jó itt, szeretem csinálni, szeretem tanulni a holland nyelvet és szeretem a vendégcsaládomat is.

Timi, Hollandiából