Orsi Svájcból – “imádom a várost, Bern fantasztikus és gyönyörű”

fotó 2Kedves Viki és Anett!

Február 14-én, Valentin napon érkeztem Svájcba, Bernbe. Hogy szerelem volt e első látásra, sajnos azt kell mondjam, hogy nem. Esett ez eső, hideg volt… De többszöri látásra megtörtént és imádom a várost. Bern fantasztikus és gyönyörű. A várost körülvevő havas hegycsúcsokat nem lehet megszokni. Én az óvárosi résztől kb. 5 percre lakom, úgyhogy nincs okom panaszra. A közlekedés nagyon egyszerű és a svájci óra körüli kultusz tényleg igaz, ugyanis minden pontos. Ebben a városban nem lehet elkésni ha csak egy picit is odafigyelsz.

Megérkezésem napja nagyon jó volt, vártak már nagyon, sok ölelés és puszi a család minden tagjától és még welcome ajándék is várt a szobámba. (virág, képeslap, szép toll és egy nagyon szép hatàridőnapló) A család nagyon kedves és segítőkész. Az első hèten mindent együtt csinàltunk, mindent megmutattak nekem, bemutattak a szomszédoknak, tanároknak, barátoknak.

fotó 3

A munkám röviden: reggel 7kor indul a nap, segíteni a szokásos reggeli rituáléban és suliba vinni a gyerekeket, utána egy kis konyhai rendrakás. Ha van mosnivaló akkor egy egy adagot kimosok. Utána pihi délután 2ig. Elmegyek a gyerekekért a suliba és mindennap megyünk valamerre, külön órára. (Zongora, judo, balett) Kb. 5 körül érkezünk haza, egy kis játék pihi és vacsi. Pénteki napon nem én viszem a gyerekeket suliba, ilyenkor porszívózás, jobban rendrakás és felmosás a progi. A gyerekek aranyosak, kellett egy három hét hogy összeszokjunk. Mint a legtöbb gyerkőc, ők is tudnak rosszak lenni, az akaratosság a legtöbb baj okozója. Tanítom őket egy picit magyarul, nagyon cukik mikor az angol mondatba becsempészik a magyar szavakat. Pl. Légyszíves, köszönöm, szívesen..

A német nyelvsulit már a második héten elkezdtem. Nem az eredetileg tervezett nyelvsuliba kezdtem mert az időpont nem volt jó, így anyuka keresett egy másik helyet, ahol intenzíven mentem minden nap húsvét után viszont ez eredtileg is tervezett nyelvsulit folytatom mert sok volt a minden nap két óra. A német nyelvet még szoknom kell de szerencsère tetszik. fotó 4

Barátok tekintetében sajnos nem sok magyar aupair van Bernben. A nyelvsuliban jóban lettem két lánnyal, velük szoktunk találkozni és angolul pletyózni. Itt ünnepeltem a szülinapom és nagyon jó volt, készültek tortával, ajándékkal és a gyerekek is keszítettek külön meglepit.

Néha bezsibbad az agyam az angol – német folyamatos használatától, különféle variációkban és estére általában elfáradok de szerintem ezzel minden aupair így van. Az elején legalábbis biztos!

Puszi:

Orsi