Teréz 1 éve Ausztriában – részletek

kiteÉs igen… ez is elérkezett. Nagyon boldog vagyok, hogy hazamehetek végleg. 1 év tele nehézségekkel, élményekkel és jókedvvel. Sok sok tapasztalatot szereztem és nem a legutolsó sorban, még egy nyelvet is rendesen megtanultam.

Nem bántam meg, hogy kijöttem, de köszönöm nekem elég volt ennyi.

De egyben biztos vagyok. Én még fogok visszajönni. Hisz barátaim vannak. Meg szeretem Tirolt.

Én mentőzni szeretnék osztrákoknál és a későbbiekben kint lakni. Ebből nem engedek. Ezt elterveztem és véghezviszem. 

Miért jobb itt, mint otthon? 

Hát nem is tudom.. talán jobban megbecsülik az embert?! Az egészségügyben dolgozókat nem hagyják éhen halni?! Sokkal több lehetőség van idekint, mint otthon. Sajnos… 
Igaz, hogy az a magyar orvosok a legjobbak! Állítom! Itt kint csak jobb eszközök vannak, de a tudás az nincs meg… Mikor elsősegély tanfolyamot csináltam itt, akkor megtapasztaltam, hogy nálunk otthon sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a beteg/sérült emberre és nagyobb a pontosság. Mi figyelünk a gerincsérültre, itt kb nem is érdekli őket. Otthon sokkal alaposabb az oktatás. Viszont sajnos nagyon kevés ember tud még így is elsősegélyt nyújtani. De ez más téma..

A közlekedés is sokkal jobb, letisztultabb. 
Nagyobb itt a tisztaság.
Nyugodtak az emberek.
A keresetnek megfelelő árak vannak.

Itt a biciklire is jogosítvány kell. Hogy jó ötletnek tartom-e? Igen! Nagyon jó ötletnek tartom. Ha nincs bukósisakod vagy lámpád a biciklin akkor megbüntet a rendőr. Be kéne nálunk is vezetni a jogosítványt.. Sokkal kevesebb biciklis baleset van itt, mint otthon. Itt a gyerek megszerzi 10 éves korában a jogsit. Vizsgázni is kell. Szuper ötlet.

Felkészültebbek a természeti katasztrófákra. Nem dől össze a világ itt egy kis hótól vagy esőtől. 

Itt meg tud élni rendesen egy család, és nem kell egyfolytában azon aggódni, hogy jó ég, hónap végére miből lesz, és még millió csekket be kell fizetni.. 

Nyelvtudás nélkül is ellehet kezdeni dolgozni, igaz nem mindenhol. Aztán a nyelv meg úgyis ráragad az emberre. Türelem kell.. itt nyitottak a másik felé. Felém is mindenki nyitott volt. A család, a barátaik és a mentőállomáson is. Ők nagyon várták, hogy mehessek hozzájuk dolgozni. Pedig én magyar vagyok és a nyelvet sem beszélem perfekt. És lám, mégis. 

Sorolhatnám, hogy miért jobb idekint, mint otthon. De legtöbbször csak a pénzre, a nyugodtságra és türelemre lyukadnék ki. Ezt nálunk miért nem lehet megcsinálni? Miért?! És akkor mindenki maradni szeretne és nem menekülni. Ez borzalmas, hogy egyszerűen jön mindenki. Aki beszéli a nyelvet, aki nem. És hihetetlen, hogy 19 éves fejjel rájöttem és saját magam is megtapasztaltam a különbséget. Én kijelentem, hogy én nem, NEM akarok maradni Magyarországon. Tudom… ott a családom és barátok. De sajnos nem. Én itt akarok maradni, élni és dolgozni. És tudom, hogy ha akármi rosszul sül el, akkor haza mindig mehetek.

Boldog és büszke vagyok, hogy megcsináltam. Örülök, hogy kaptam egy ekkora lehetőséget, hogy kint dolgozhattam 1 évig. 

Hiányozni fog. Hiányozni fog a cseh barátnőm, hiányozni fog a B2-es nyelvtanfolyam és hiányozni fognak a magyar barátaim. De nem bánkódom, hisz hozzájuk visszatudok jönni látogatóba (és tervezem is), és röpdösöm az örömtől, hogy végre otthon lehetek és tanulhatok. 

Oda vagyok a környékért, a kilátásért és a hegyekért. Tirol, jövök még!

20150628 120906