Enikő Dániából – “Klisé, de ettől még igaz, az egyik legizgalmasabb dolog, au-pairként tölteni néhány hónapot, vagy esetleg évet”

Szia Viki!

Régóta tervezem neked megírni ezt a levelet, életjelet adni, és elmesélni, hogy vagyok.
Nyár végén, 7 hónapja érkeztem Dániába, de az időjáráson ez nem látszott. Szokás a dán időjáráson élcelődni, és nem alaptalanul, a nyári alapfelszerelés része a gumicsizma, nem csak a napszemüveg. 🙂
A családommal hamar beláttuk, hogy a hagyományos munkabeosztás nálunk nem működik. Elméletben van heti rend, és elméletben nagyon is jól működik, a gyakorlatban viszont ott segítek, ahol tudok, és akkor, amikor tudok. Vannak heti feladataim, mint a mosás, takarítás egy-egy nap, de a fennmaradó idő csak a gyerekeké. Két kis szörnyecském van; a kisfiú most másfél éves, a kislány három. Feladataim közé tartozik még elvinni őket az óvodába, majd délután értük menni.
A család az első perctől befogadott, otthonomnak érzem a házat, ahol élünk, rengeteg dolgot csinálunk együtt, a szülők külön odafigyelnek, hogy a lehető legtöbbet megtudjak a dán életstílusról és persze Dániáról.
A beilleszkedést segíti, hogy lehetőségem van nyelviskolába járni hetente kétszer, ahol nem csak a nyelvet tanuljuk meg, hanem megismerkedünk a kultúrával, történelemmel, a dán mindennapokkal.
Szerencsésnek érzem magam, hogy ide kerültem, hogy a családom ilyen nyitott, rugalmas és egy picit őrült, de semmiképp sem hétköznapi.
Hatalmas felelősség valakit beengedni az otthonodba néhány e-mail és skype interjú alapján, és rizikós beköltözni egy családhoz. Tengernyi kérdés kavargott bennem, amikor megérkeztem, tartottam attól, hogy mégsem fogok beilleszkedni, a gyerekek esetleg nem fogadnak el, és úgy általánosságban mégsem passzolunk.
Bizonytalansággal kevert izgatottság volt bennem, amikor átléptem a küszöböt, és mintha csak tegnap lett volna.
Klisé, de ettől még igaz, az egyik legizgalmasabb dolog, au-pairként tölteni néhány hónapot, vagy esetleg évet. Nem könnyű meló, de megéri; olyan tapasztalatokat szereztem, amiket később bárhol alkalmazhatok. Személy szerint magabiztosabb, rugalmasabb és kitartóbb lettem, és nem utolsó sorban az angolom is sokat fejlődött, a dánomról nem is beszélve! 🙂
Mellékelten küldök néhány képet.
Üdvözlettel,
Enikő

Családjaink

Legfrissebb élménybeszámolóink