Svédország

Részvételi feltételek:

  • 18-30 év
  • 6-12 hónap kint tartózkodás vállalása (max. 2 évet élhetsz Svédországban au pair-ként)
  • legalább társalgási szintű angol nyelvtudás (alapszintű svéd nyelvismeret előny)
  • tapasztalat gyerekekkel és a házimunkában

Program részletei:

  • heti 25-40 óra gyermekfelügyelet és házimunka
  • heti 2 esti gyermekfelügyelet (babysitting)
  • havonta legalább 3500 SEK zsebpénz (adózni kell belőle!!! az adó mértéke kb. 30%)
  • heti legalább 1 szabadnap
  • család biztosítja a szállást, teljes ellátást (szabadnapokon is)
  • 2 hét fizetett szabadság 12 hónap alatt, amit fél év letöltése után a családdal egyeztetve vehetsz ki

Így látják au pair-jeink:

“A skandináv életmódot csak szeretni lehet, minden az egészségről és a mozgásról szól még a fővárosban is! Minden hétvégén futónadrágos és edzőcipős svédek özönlik el a parkokat és sétányokat, mindenki fut, kocog, sétál, vagy nordic walkingol. Sokan választják a biciklizést, hétköznapokon is mivel így több száz svéd koronát lehet megspórolni az SL kártyán. (SL=stockholmi tömegközlekedési vállalat)”

“Iszonyatosan drága ország: Részben igaz, de Norvégia még ennél is drágább. Mondhatjuk, hogy minden a magyarnak a háromszorosába kerül, de a fizetések is ehhez igazodnak. Akinek van egy rendesnek mondható munkája, annak nem gond a megélhetés. Mi megtanultuk már a barátnőmmel, hogy nem szorozgatunk 30-cal, ami 100 korona, az szinte ingyen van. :)”

“Sok adót fizetnek – Igaz, körülbelül annyit, mint, amit mi, de az visszajut az emberekhez.”

“Alkoholt tényleg csak a Systembolaget-ben lehet kapni, ami vasárnap nincs nyitva. De ennek ellenére elég sokat isznak, vagy pedig felülnek egy hajóra, és összevásárolják magukat a tax-free shopban.”

“Mindenki szőke hajú és kék szemű. A legtöbbje ilyen, de mivel nagyon sok bevándorló és örökbefogadott van, ezért érdekes kereszteződések születnek. Én a dús hosszú barna hajammal és barna szememmel teljesen kilógok a sorból.”

“Mindenhol lehet kártyával fizetni, az aprót pedig egy kis gépbe kell bedobni, illetve onnan kapod vissza.”

“A legtöbb svéd egészség és sport mániás, az átlagéletkor 80 év felett van. Sok halat esznek és a legújabb mánia a bio és a helyi termékek. A legnagyobb vitát az váltja ki most, hogy az állatot, amit levágnak, azt hogyan nevelték és hogyan vágták le. A gyerekek általában csak szombaton kapnak édességet.”

“Nagyon sok finomságot lehet enni, halakat meg tengeri kütyüket. A boltban mindent lehet kapni, ami szem szájnak ingere, kivéve normális húst és rendes tejet. Félnek, hogy valami fertőzést kapsz. Nálunk nagy szerencse, hogy az erdőben élő állatokat fogyasztjuk :). Friss, helyi és finom.”

“Imádnak sorban állni és sorszámot húzni, abszolút nem ismerik milyen, amikor küzdeni kell a pozícióért.”

“Senki ne ijedjen meg az időjárástól, aki ide készül, szerintem a téli sötétség és a nyári világosság abszolút nem vészes, számomra vicces volt. A közhiedelemmel ellentétben, nem esik egyfolytában az eső. Télen a nap itt kb 9kor jön fel és fél 3 körül le is megy. Nyáron pedig kb 3 hónapig napfényes vagy világos éjszakának örvendhetünk, ami iszonyatosan fantasztikus. Este 11-kor ki lehet menni sétálni és élvezni a természetet. Kicsit megijedtem télen, mert mikor megláttam, hogy milyen kabátokat és alsó ruhákat lehet kapni, gondoltam, hogy itt fog most mindenem befagyni, de szerencsére a szervezetem jól alkalmazkodott. A 13-15 fokot már egy kis pulóverben el tudok viselni. Aki ide készül, az mindenképpen szerezzen be egy jó télikabátot, téli cipőt és gumicsizmát. Itt ha esik az eső, az nem akadály, hogy az egész ovi vagy suli kint ugráljon a pocsolyában.”

“Minden gyerek Harisnyás Pippi, illetve Bamse (egy nagyon erős medvebocs) őrületében él. Nekem is az első dalom, amit svédül megtanultam a Harisnyás Pippi volt.”

“A levegő sokkal tisztább, reggelente, amikor reggel kimegyek, próbálom a finom erdő illatot magamba szívni. A természet csodálatos, mondani sem kell, tavakkal meg kis piros házakkal. Stockholm olyan mintha egy hétvégi nagyváros lenne, még hétköznap is. Beszélnek itt a stresszről, a nagy forgalomról, meg a hosszú kocsisorokról, de közelében sincs egy hétvégi, nyugodtabb  Pesti forgalomnak. Minden nagyon tiszta és rendezett. Még a bevándorló negyedekben is. Itt nem dudálnak veszettül az autósok, és ha egy gyalogos vagy biciklis lelép valahol is az úttestre mindenki megáll.”

“A svéd emberek nagyon kedvesek, de nem nagyon közvetlenek. Megpróbálnak mindig nagyon udvariasak lenni és nem megbántani szemtől szembe az embert. Egy nagyon nyugodt nép, senki nem siet sehová, nem stresszelnek semmin.”

“Bárki, aki megpróbál svédül megszólalni, azt nagyon jó néven veszik. Mindenki beszél angolul és elég sok angol vagy német eredetű szót használnak, bárki aki elkezdi tanulni a nyelvet pár hónap alatt összerakja a szavakat és a mondatokat. A kiejtés nehéz és ezerféle dialektus létezik, néha ők maguk sem értik mit beszél a másik.”

Családjaink

Legfrissebb élménybeszámolóink