Karácsony Anikóéknál

Kedves Viki!

Nagyon nagy érdeklődéssel írom meg ezt a levelet,hiszen ez az ünnep,a karácsony nagyon közel áll hozzám.

Itt,Angliában a hagyományok néha eltérőbbek mint az otthoniak, de a legfontosabbak állnak itt is a középpontban, a szeretet kinyilvánítása az összetartás, és a szeretteinkkel töltött idő.

Az első és számomra legmeglepőbb dolog az volt, hogy Angliában nem 23.-án (Szenteste előtt) vagy Szenteste napján állítják fel a fát, hanem december első hetén és mindenki igyekszik minél hamarabb beszerezni a minél szebb fákat amiket ebben az időszakban konkrétan mindenhol árulnak. A fára itt leginkább minél újabb és színben,formában,funkcióban passzoló díszeket tesznek, hogy minél szebb és modernebb fát csináljanak amit az emberek egymás között mutogathatnak. Angliában nem lehet szaloncukrot vagy csillagszórót kapni ezért ezek általában nem találhatjuk meg az angol fákon, a mi fánk ez alól kivételt tesz most hiszen a “magyar boltból” beszerzett dolgokkal díszítettük tovább, melyek nem maradtak sokáig ott a gyerekek közreműködéséből a szaloncukor hamar elfogyott ;).

A második dolog ami itt, Weston-super-Mareban mindennapinak számít az a kő festés, kő elrejtés majd posztolása a Facebookos; “Weston-super rock” nevezetű csoportba. Ennek az eseménynek röviden az a lényege, hogy valaki követ festve elrejti azt, hogy boldogságot szerezzen akárkinek aki megtalálja. A kövekre bárhol rábukkanhatunk. A titokzatos elrejtő munkáinak megtalálását nyomon követheti, hiszen a “Weston-super rock” csoportba kirakják a megtalált(megtartott/vagy újra elrejtett) köveket, így mindenki megcsodálhatja azokat. A kő festés karácsony táján különösen populáris cselekmény,melyek köré külön rendezvényeket szerveznek és ez még jobban összehozza a közösséget. A család és jómagam is aktívan részt veszünk ezekben a mulatságos keresésekben.

Angliában az emberek nincsenek hozzászokva az intenzív havazásra de még kisebb mértékű hó hatásokra sem. Habár én ezt még nem tapasztaltam itt, meséltek nekem róla hogy ilyen helyzetekben a közlekedés megbénul és el

őtte napokban az emberek “kifosztják” az árukészletet a boltokból vagyis felvásárolnak mindent.

Az angolok leginkább csokoládés pudinggal és gyümölcskenyérrel szeretnek ünnepelni.A házak egész decemberben a villogók és minél nagyobb mikulás, szarvas díszekkel ékeskednek. Mindig találni egzotikusakat közöttük amik néha nagyon viccesek tudnak lenni.

Gyakori, hogy az angol gyerekek decemberben többször megtekintik az “Elf’s story” mesét/filmet és ennek jegyében teszik ki a szülők az elfeket a polcokra,melyekhez a gyerekek maguk nem nyúlhatnak (“Elf on the shelf”). A mese szerint ezek az Elfek a gyerekeket figyelve és hallgatva viszik el az Északi-sarkra a kívánságokat a Mikulásnak. A gyerekek azért nem nyúlhatnak az Elfekhez mivel akkor a kis polc lakók elvesztik a varázserejüket.

További szép napokat.

Üdvözlettel, Anikó

Családjaink

Legfrissebb élménybeszámolóink